VŠE O LUŠTĚNINÁCH A HISTAMINOVÉ INTOLERANCI
O LUŠTĚNINÁCH A HISTAMINOVÉ INTOLERANCI V KUCHYNI
LUŠTĚNINY,
jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálů, stopových prvků a blahodárné energie. Výrazně vyživují organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií.
Obsahují mimo jiného - velké množství rozpustné vlákniny, což je potrava pro naši střevní mikroflóru.
Dále obsahují fytoestrogeny (molekulární struktura se podobá hormonu estrogenu).
Fytoestrogeny jsou součástí obranného systému luštěnin a pomáhají jim bránit se proti napadení plísněmi, a tak mohou chránit i organismus před různými nástrahami (např. rakovinou a dalšími nemocemi).
Luštěniny posilují celý organismus.
A mohu luštěniny, když mám histaminovou intoleranci?
Chtěla bych zařadit luštěniny do svého jídelníčku, ale mám histaminovou intoleranci a bojím se, co to se mnou udělá.
Za tolerancí luštěnin a to nejen při histaminové intoleranci je na prvním místě kvalita a původ surovin.
Myslím si, že za tím: zda VADÍ / NEVADÍ, může především míra kontaminace, chemické ošetření, způsob pěstování, uskladnění, okolní a klimatické vlivy, doba trvanlivosti, příprava, atd...
..toto není problém jen tvůj, osob s histaminovou intolerancí, ale i alergiků, citlivých lidí. Je to celosvětový problém.
Neznám ve svém okolí člověka, který by nereagoval na nějakou potravinu.
Na internetu se vyskytuje mnoho informací a všechny se v něčem rozcházejí. Luštěniny jsou na různých seznamech tolerancí, ale ta tvá tolerance luštěnin z pohledu histaminu je dána pouze tím, jak kvalitní potravinu si koupíš a přineseš domů a jak dobře si ji sám/sama připravíš, jaké kombinace zvolíš a v jaké momentální kondici se nachází tvůj imunitní systém.
Luštěniny si z principu nedávám v žádné restauraci. V tomto případě nevěřím kuchaři, věřím jen sama sobě. Ty problémy mi za to nestojí. A to platí i u luštěnin v různých plechovkách, salátech a dalších polotovarech ze supermarketu.
NETOLERUJI - proto nekonzumuji, ale vyrábím si sama.
Důležité je, pochopit: co je to histamin, kdy a jak vzniká. Nooo a pak je to i s "histaminem v kuchyni" zábava a hračka.
Při vaření přecházejí biogenní aminy včetně histaminu do vody, ve které se luštěniny namáčejí a vaří. Teplem se odplavují!
Pokud tedy luštěniny dobře připravíš, upravíš:
- namočíš,
- opláchneš,
- povaříš,
- přidáš vhodné druhy koření, řasy aj.
- BUDEŠ MĚNIT V PRŮBĚHU KAŽDÉHO PROCESU VODU.
HISTAMIN ZŮSTANE VE VODĚ A TY MÁŠ POTRAVINU TÉMĚŘ BEZ HISTAMINU.
Pokud trpíš po konzumaci luštěnin nadýmáním, je to způsobeno cukry, které nejsou dostatečně stráveny v tenkém střevě s kvasí v tračníku. Velkou pozornost proto věnuj přípravě, ale i kombinování potravin.
Možná máš jen unavené, propustné střevo, porušený střevní biom, nevyživené buňky, zánět podporující stav organismu... Pak za tvé problémy nemůže potravina (luštěniny a spol.), ale tvá momentální nerovnováha, zdraví..
Problémům s nadýmáním a špatným trávením můžeš krásně předejít dostatečně dlouhým namáčením (já namáčím klidně i 24 hodin). Během namáčení vyměním několikrát vodu.
- Od doby, kdy žiji s nálepkou genetické histaminové intolernace - vyměním vodu i při samotném vaření.
- Po uvaření luštěnin ještě vodu sliji a potravinu důkladně propláchnu.
- Když vařím a připravuji další pokrm - jako například polévku nebo dělám jiné jídlo - přidávám další, novou, čistou vodu.
- K luštěninám přidáním řasy, různé druhy koření. Vhodný je kmín, saturejka, libeček, řasa - pomáhají mi s trávením a eliminují nežádoucí procesy (nadýmání).
Já se nenechám odradit žádným hloupým seznamem |od luštěnin, semínek, ořechů ani dalších pochoutek, proč také?|
Vždyť mají příznivý vliv na zdraví |jak mentální i to fyzické|. Luštěnin jsem se nevzdala a používám je jako hlavní jídla, dělám různé a báječné pomazánky, dipy, přidávám do salátů, polévek..
Přeji dobrou chuť k životu Zdeňka Prušáková | Celostní výživová poradkyně a odbornice na cílenou suplementaci, výživu založenou na testování a histamin