JAKÉ SOLI DÁTE PŘEDNOST? JE SŮL SKUTEČNĚ NAD ZLATO?

12.06.2020

Moudrý člověk, když onemocní, změní styl svého života a stravu. 

Ten nejchytřejší vůbec na nic nečeká a pracuje na sobě každý den v rámci každodenní péče a sestavování správného jídelníčku, kdy klade důraz také na regulaci příjmu soli (NaCl) a navíc začne pro své blaho využívat přírodního bohatství naší Země. Jedno bohatství v podobě minerálních Solí Mrtvého moře na tebe čeká v e-shopu zde.

Sůl je pro lidský organismus životně důležitá - obsahuje látky, které jsou pro člověka nezbytné. Tělo si ji neumí samo vyrobit, proto je potřeba ji přijímat zvenčí, tedy jídlem. Ovšem nadbytek soli (NaCl) může tělu i výrazně ublížit: zvýšení krevního tlaku, migrény, zadržování tekutin v těle, závratě, otoky nohou atd..

JE SŮL NAD ZLATO?
JE SŮL NAD ZLATO?

DDD kuchyňské soli pro dospělého člověka je 5 g. V ČR se průměrná spotřeba pohybuje okolo 15 g. 5 g určitě nevypovídá o skutečné potřebě individuality, která často bývá mnohem vyšší (např. sportovci). Množství příjmu kuchyňské soli by nemělo překročit 10 g denně. 

Chuť soli je jedinečná a vzácná, bez ní by nebylo jídlo dobré

Chutě často rozhodují o našich stravovacích zvyklostech a cílem každého by vždy měla být především ROVNOVÁHA NA VŠECH ÚROVNÍCH. 

  • Jaké procento soli se vyskytuje ve tvém jídelníčku? 
  • Je pro tebe 5 g moc a nebo málo?  
  • Jaká je skutečná potřeba soli tvé individuality?  
  • Kam se ubírá tvá acidobazicita?

Při práci s klientem se zaměřuji i na tyto přirozené a základní  faktory, nech si proto odborně poradit a vypracovat analýzu současných stravovacích zvyklostí. Možná si myslíš, že solíš málo. Pozor, nemusíš ani tolik solit, velké množství sodíku obsahují i potraviny, do kterých bys to nikdy neřekla.

Příklady potravin s vysokým obsahem soli (nebo sodíku): 

  • sýry
  • uzeniny, konzervované maso, konzervy, polotovary, balené maso
  • minerální vody
  • mražená jídla
  • cereálie (setkala jsem se případy, kdy v jedné porci cereálií bylo 250 mg sodíku)
  • polévky a omáčky v prášku, polévková koření
  • sójové omáčky, orientální omáčky, marinády
  • kečup
  • nakládané zeleninové chuťovky
  • slané oříšky
  • prášek do pečiva atd.
Čti etikety: alginát sodný, askorbát sodný, hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda), benzoát sodný, kaseinát sodný, chlorid sodný, citronan sodný, hydroxid sodný, sodná sůl sacharinu, mléčnan sodný - Stearoyl, siřičitan sodný, dihydrát, glutamát sodný (MSG), fosforečnan sodný.

Glutamát sodný je sůl, která vzniká spojením kyseliny glutamové s kationem sodíku (Na+). Běžně se přidává (často i v nadbytku) do různých potravin jako ochucovadlo.

Dobrá rada: pokud solíš, dělej to nejlépe až po dokončení přípravy jídla. 

Takové solení umožní lepší splynutí jednotlivých chutí. Určitě nesol v průběhu vaření. Sůl se vstřebá do potraviny a nutí tě, abys jí použila větší množství pro výraznější chuť. Solení v závěru přípravy jídel ti umožní použít o mnoho menší dávku soli.

Sůl je ochucovadlo,

používej ji opravdu jen v malých dávkách a jako částečnou náhradu soli využívej širokou škálu koření, bylin. Pokud si ještě potřebuješ svůj život osolit a nenech se manipulovat svou chutí - zvol si organicky vázanou sůl (fermentované sójové omáčky, miso pasty). 

Sůl je skutečně dobrý sluha, ale zlý pán. 

S výjimkou sodíku není klasická sůl (NaCl) tak moc důležitá a neřešila bych fanaticky ani to, který druh je výhodnější. 

Při svém výběru se můžeš zaměřit na obsah minerálů, stopových prvků a chuťový vjem. Není jedna sůl lepší a druhá horší.  

Zajímavou alternativou jsou výrobky s obsahem draselné soli (KCl), černá sůl. 

Himalájská sůl je marketigovým tahem výrobců a tak na klasické domácí použití je určitě fajn i levnější obyčejná mořská sůl.

V dnešní uspěchané době je čím dál složitější udržet si energii a vitalitu po celý den. A tak mé konkrétní doporučení směřuje k jedinečné kombinaci vitamínů, minerálů a Halo-komplexu, který ti dodává například Halo Soupseen Dr. Nona. Obyčejně | neobyčejná polévka, kdy její příprava zabere pouhých pár minut a lze ji přidávat i do jiných pokrmů, např. do omáček, salátů a nebo jako zdravé ochucovadlo s obrovskou škálou pro tělo prospěšných látek. 

Pokud nevnímáš sama sebe a to co jíš, co děláš - nikdy nebudeš spokojená a sytá

Úroveň stravitelnosti každého jídla odpovídá za to, jak se po jídle budeš cítit. U náročně stravitelných a přesolených jídel to bude pocit těžkosti a únavy. U lehkých a vyvážených jídel naopak zvýšená vitalita a zdraví. 

Za normálních podmínek není nutné solit vůbec, protože při vyvážené stravě dodáš organismu dostatek sodíku (minerálu, který je nezastupitelným prvkem k dobrému fungování organismu). 

Doporučuj ti přijímat všechny nezbytné živiny: esenciální aminokyseliny, životně důležité mastné kyseliny, vitamíny, minerální látky, potřebné množství polysacharidů a další elementy.  

RUKU NA SRDCE, úplně bez soli to nepůjde. Bez soli by nebyl život. Sůl napomáhá správnému fungování těla, podílí na regulaci vody v těle, redukuje nadměrnou kyselost v buňkách, udržuje správnou hladinu cukru v krvi, stimuluje vstřebávání potravy, pomáhá při detoxikaci plic a průdušek a zabraňuje svalovým křečím atd.. Sůl je tedy klíčovým prvkem nejen pro lidi, ale i pro zvířata a rostliny. 

Až půjdeš nakupovat sůl, hledej termíny rafinovaná a nerafinovaná. Nerafinovaná sůl je přírodní sůl, která nebyla upravena. Rafinovaná je technologicky upravena a obsahuje pouze dva prvky: sodík a chlór.

Až se rozhodneš zásobit své tělo vitamíny a širokým spektrem minerálů, hledej takové doplňky, které jsou čisté, účinné a zbytečně nezatíží tvůj organismus a stanou se přirozenou součástí denních rituálů. Já jsem zvolila živou sílu Mrtvého moře v produkci Dr. Nona (doplňky stravy, kosmetika, výživa, minerální sůl z Mrtvého moře). 

Nikdy nezapomínej na dostatečnou hydrataci

Sodík váže vodu a sůl potravinu vysušuje, mění jejích charakteristiku a chuť. 

Skrze pitný režim a vědomé stravování můžeš prozářit mnoho oblastí svého života - zdraví, krásu, ale i psychickou pohodu. 

  • Začni si teď hned věnovat více pozornosti a lásky. 
  • Rozhýbej se a vykroč ke změně, pokud nevíš jak na to, kontaktuj odborníka, který tě navede na správnou cestu.

Vyzkoušej také mé nejoblíbenější minerální soli Dr. Nona. Pokud je ještě neznáš, tak krátce představím. Jedná se o krystalky minerálů z Mrtvého moře obohacené o esenciální oleje a Halo-komplex s Archaebakteriemi.  Jen v produkci Dr. Nona je zakomponován objev již zapomenutých receptur našich předků i zcela nové unikátní technologie, vytvořené na bázi vzácných přírodních komponentů - Bioorganominerálního komplexu Mrtvého moře, bylinek, aromatických esencí a olejů. Na technologii je však naprosto jedinečná hlavně kultivace Archaei a použití její biohmoty ve všech produktech Dr. Nona.

Archaebakterie je jeden z nejstarších organismů na Zemi. Má schopnost přežít i v extrémně slaných vodách Mrtvého moře a její působení je podobné kmenovým buňkám. Soli jsou velmi šetrné k organismu. Podporují přirozené procesy organismu. Doplněním deficitu minerálních látek a za spolupráce Halo-komplexu tělo může opět fungovat tak, jak je mu od přírody dáno. 

V Bibli je Mrtvé moře nazýváno "moře Arava" nebo též "Východní moře" a píše se zde o jeho léčivé síle. Také současná věda zaznamenala blahodárné účinky Mrtvého moře. Nejunikátnějším na Mrtvém moři je jeho voda. Je to vysoce koncentrovaný roztok solí a mikroprvků. Ve vodě Mrtvého moře je rozpuštěno asi 50 miliard tun minerálů cca dvaceti různých druhů. Mrtvé moře obsahuje vysokou koncentraci iontů sodíku, draslíku, magnézia, vápníku, bromu a široké spektrum dalších makro a mikro-elementů. Jde o minerály, které mají velice pozitivní účinky na lidský organismus a jsou pro něj naprosto nenahraditelné. 

"Bez soli se nedá žít."

Ačkoliv experti trvají na omezeném příjmu soli jako na prevenci proti různým onemocněním, není však sůl jako sůl. Správná sůl, doplňuje tělu minerály a stopové prvky. 

Naprosto báječný produkt slunce a moře, dvou přírodních sil, které svým spojením dali vzniknout této opravdové soli. Svým složením je téměř identická slzám a krevní plazmě a používáním produkce Dr. Nona naše tělo okamžitě vstřebává všechny minerály a dopravuje je přímo do buněk. Buněčná komunikace je tak zlepšena a to přenosem elektromagnetických a světelných signálů, jelikož sůl je velmi silný vodič. 

Sůl Dr. Nona je mé přírodní antihistaminikum a používám ji pro snížení příznaků HIT, kdy aktivuje tvorbu enzymů, čímž podporuje správnou funkci celé mé trávicí soustavy. Piji ráno na lačno vodu s pár krystalky. Pozor (!) Před samotnou aplikací je nutno přihlédnout k individuálnímu stavu každého člověka a k doporučení lékaře! Doplňky stravy, kosmetika ani výživové doplňky Dr. Nona nejsou léky a ani náhradou za lékařskou péči.

CHCETE MĚ KONTAKTOVAT?