DŮLEŽITOST OMEGA 3 POD LUPOU

25.12.2020
"Odbourej veškeré záněty v těle, vyrovnej si poměr mezi Omega-3 a Omega-6 MK. Pro posílení imunity užívej vitamín D, Zinek, Selen a další důležité esenciální živiny a mikronutrienty, změň životní styl a myšlení."
"Odbourej veškeré záněty v těle, vyrovnej si poměr mezi Omega-3 a Omega-6 MK. Pro posílení imunity užívej vitamín D, Zinek, Selen a další důležité esenciální živiny a mikronutrienty, změň životní styl a myšlení."

"Současná věda a výzkum potvrzují, že cesta k trvale udržitelnému zdraví je celkově ve změně životního stylu a v každodenní prevenci." Organismus má obrovský potenciál v mobilizaci vlastních ozdravných procesů, ale potřebuje nezbytné "palivo" k jejich aktivaci.

Když jsem řešila nejzásadnější otázky okolo svého zdraví a HIT, narážela jsem na doporučení: "Odbourej veškeré záněty v těle, vyrovnej si poměr mezi Omega-3 a Omega-6 MK. Pro posílení imunity užívej vitamín D, Zinek, Selen a další důležité esenciální živiny a mikronutrienty, změň životní styl a myšlení."

Víš, že razím cestu racionálního stravování, založeného převážně na kvalitních, čerstvých potravinách, avšak skutečnost je taková, že ani tento pozitivní přístup mi v současné době nezabezpečí dostatečnou hladinu všech důležitých prvků v těle a to jednoduše proto, že kvalita některých potravin (i těch nejkvalitnějších/ nejčerstvějších) není bohužel taková, jako bývala v dobách našich předků.

Obecně se dá říci, že dnešní moderní (západní) stravovací styl/návyky vedou ke spoustě chronických onemocnění, která jsou v převážné míře způsobena záněty v těle. A víš, co tyto záněty v těle způsobuje?

Jednou z hlavních příčin jsou jídla bohatá na Omega-6 mastné kyseliny, které jsou obsaženy ve všech základních potravinách jako je maso, mléko, vejce apod. přestože jejich hlavním zdrojem jsou ořechy a semena. Tyto tuky se nám dostávají do stravy převážně formou průmyslově vyráběných potravin, které obsahují blíže nespecifikovaný "rostlinný tuk", což je zpravidla slunečnicový olej nebo obdobná varianta levného masově vyráběného oleje.

Pokud jsou Omega-6 ve tvém těle dlouhodobě ve výrazné převaze, může docházet ke zdravotním komplikacím, protože působí PRO-ZÁNĚTLIVĚ, což může vést k rozvoji zánětů. Chronický (dlouhodobý) zánět v těle může být spouštěčem celé řady civilizačních chorob, jako je rakovina, různá srdečně-cévní onemocnění, ale jsou to právě i poruchy imunitního systému - alergie, astma apod.

Vedle toho nevědomky konzumuješ možná ještě nesrovnatelně méně Omega-3 mastných kyselin, jejichž nejbohatším zdrojem jsou tučné mořské ryby, mořské plody, lněná nebo chia semínka. Tyto MK jsou pro tvůj organizmus životně důležité, protože si je tělo neumí samo vyrobit, ani si je uložit do zásoby - tyto látky musíš tělu pravidelně doplňovat formou stravy nebo ve formě suplementů. A víš co? Tyto MK mají v těle PROTI-ZÁNĚTLIVÝ účinek.

"Odbourej veškeré záněty v těle, vyrovnej si poměr mezi Omega-3 a Omega-6 MK. Pro posílení imunity užívej vitamín D, Zinek, Selen a další důležité esenciální živiny a mikronutrienty, změň životní styl a myšlení."
"Odbourej veškeré záněty v těle, vyrovnej si poměr mezi Omega-3 a Omega-6 MK. Pro posílení imunity užívej vitamín D, Zinek, Selen a další důležité esenciální živiny a mikronutrienty, změň životní styl a myšlení."

Jedním z velmi důležitých kroků k mému vyváženému jídelníčku bylo přidat navíc důležitou a cílenou suplementaci Omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) ve formě kvalitního rybího tuku.

Vysvětlím Ti ještě krátce co je EPA a DHA a proč jsou tyto látky tolik důležité pro můj |pro tvůj| organismus.

Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho prospěšných vlastností, protože jsou základními stavebními prvky buněčných membrán, pokud je jejich hladina v těle nedostatečná, tělo může mít problém s udržováním normálního vývoje buněk a tkání. Omega-3 je soubor více životně důležitých mastných kyselin, z nichž jsou pro nás nejdůležitější zejména tyto 2:

  • kyselina eikosapentaenová (EPA), ta má dominantní postavení v krvi, svalech a tkáních

  • kyselina dokosahexenová (DHA), je dominantním faktorem pro mozek, sperma a oči

Hladina Omega-3 (zejm. EPA + DHA) přímo ovlivňuje stav celého organismu. Pokud Tvá strava obsahuje málo těchto Omega-3 MK, které v těle působí PROTI ZÁNĚTŮM, tak ve Tvém těle mohou (dál) probíhat zánětlivé procesy, které jsou primární příčinou všech kardiovaskulárních a dalších onemocnění, která označujeme souhrnně za tzv. civilizační onemocnění.

Snaž se lépe pochopit svět výživy a souvislosti o jídle, aby pro Tebe bylo co nejvíc prospěšné. Čti, vzdělávej se dál o tom, co kupovat, vařit, jíst, doplňovat a čemu se naopak vyhnout. Pochop konečně, že přijímat esenciální mastné kyseliny ze stravy je nevyhnutelnou součástí péče o tvé tělo. 

Už chápeš, proč je tak důležité pravidelně přijímat Omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) a proč o tom pořád dokola píšu? Je osvěžující uvidět světlo na konci tunelu a mít v rukou zbraň, která funguje. 

A to není všechno - pojďme dál.

Průměrný Čech nebo Slovák má, při současném způsobu stravování, v průměru poměr 15:1 až 25:1 i více oproti 5:1 v minulosti. Příčinou je změna stravovacích návyků a nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem Omega-6.
Průměrný Čech nebo Slovák má, při současném způsobu stravování, v průměru poměr 15:1 až 25:1 i více oproti 5:1 v minulosti. Příčinou je změna stravovacích návyků a nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem Omega-6.

PRO ZDRAVÍ JE DŮLEŽITÉ UDRŽOVAT SPRÁVNÝ POMĚR MEZI OMEGA-6 A OMEGA-3 MK

Tento poměr přibližně vyjadřuje distribuci rostlinných mastných kyselin (kyselina arachidonová (AA) a mastných kyselin z mořských zdrojů (EPA) obsažených ve Tvé stravě. Přebytek rostlinných Omega-6 mastných způsobí, že strava bude nevyvážená a bude PROZÁNĚTLIVÁ.

Správný poměr Omega-6 : Omega-3 MK by měl být 3:1

Poměr esenciálních mastných kyselin 3:1 dle řady klinických studií zabraňuje tvorbě chronických zánětů. Naši předci měli ještě více jak před sto lety tyto MK zastoupeny v potravě v poměru 1:1, což lze považovat za ideální stav. V průběhu minulého století však došlo k nárůstu konzumace potravin bohatých na Omega-6 mastné kyseliny a tím se tento poměr narušil.

Poměr Omega-6/Omega-3 a chronické onemocnění: Pračlověk (lovec, sběrač) 1 : 1 a důkazy, že pračlověk netrpěl chronickými onemocněními. Dnešní populace 15 - 25 : 1 a vysoká nemocnost. Autoimunitní onemocnění 5 : 1 a příznivé účinky na astma, alergii, histamin a další. Srdečně-cévní onemocnění 4 : 1 a až o 70% snížení celkové úmrtnosti, Různá zánětlivá onemocnění 3 : 1 a snížení rizika zánětu |kloubů|. Rakovina 2 : 1 a snížení rizika výskytu rakoviny.

Tuky jsou přirozenou součástí potravin. Z nutričního hlediska představují tuky a oleje zdroje energie, biologicky významných mastných kyselin, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek.

Vím, že ve své stravě přijímáš ty správné/ důležité tuky, ale mohou ti ještě chybět zcela základní informace a přehled o složení tuků používaných ve tvé kuchyni a další souvislosti vč. přímého dopadu na tvé zdraví. Bez správného výběru tuků a olejů se člověk velmi těžko dokáže pohnout z místa a vyhnout se třeba i problémům na úrovni fyzického těla.

Znáš svůj denní příjem tuků? 

Tušíš, v jakém poměru máš ve svém těle zastoupeny Omega-6 a Omega-3 MK?

Bez cíleného plánování stravy vč. suplementace, budeš mít pravděpodobně velmi nízkou hladinu Omega-3 (EPA a DHA). V některých případech bude dokonce nulová.

Je rozumné vyhýbat se nežádoucím zdrojům tuků (= margaríny, oleje na smažení, přebytku másla, tučným mléčným výrobkům, konzervám s olejem atd.). S tímto pravidlem souvisí i nastavení poměrů nasycených a nenasycených forem tuků, ve specifických případech pak právě sledování poměru Omega-6 a Omega-3 MK. Toto je ale pro obyčejného člověka velmi náročná disciplína. 

Mám pro Tebe řešení! Jen 2 kroky tě dělí od dosažení potřebné rovnováhy:

Víš, že takový test se dá udělat klidně v pohodlí tvého domova a nezabere dlouho? Jde o test z kapky krve, umístěné na filtrační papír. Test je jednoduchý a velmi spolehlivý a ty jej můžeš nyní získat za skvělou zvýhodněnou cenu na vyžádání a při osobních konzultacích se mnou.

I mě výsledky testu nenechaly zpočátku v klidu. A to jsem několikrát do týdne konzumovala kvalitní ryby a hlídala jsem si poměr tuků ve svém jídelníčku. Jako výživový poradce pracuji s profesionálními aplikacemi a co je pro laika zátěží - je pro mě zábavou a denní rutinou. Až se suplementací skutečně kvalitního rybího oleje jsem si dokázala vylepšit profil mastných kyselin a dosáhnout lepšího zdraví a kondice.

KVALITĚ ODPOVÍDÁ VĚTŠINOU I CENA

Vím, že mé suplementy fungují, protože si zakládám opravdu jen na těch nejkvalitnějších a je jasné, že kvalitě odpovídá i CENA. Uvědom si, že byznys v oblasti výživy, prodeje doplňků stravy a léčiv neustále roste. Dle mého názoru stojí komerční prodej léčiv a potravinových doplňků na velice špatném základu a to: LEVNĚ NAKOUPIT NEBO VYROBIT A DRAZE PRODAT. Až na posledním místě stojíš Ty - jako zákazník a faktory, jako je kvalita, čistota, množství účinné látky, biologická dostupnost a prospěšnost produktu.

Jak tedy poznat v tom nepřeberném množství výrobků, které jsou skutečně účinné a pomáhají?

Pokud se člověk nechce ztotožnit se svou diagnózou, má význam začít plánovat nový systém stravování! Na základě znalosti aktuálního zdravotního stavu, uvědomění si, co všechno je mysl ochotna podstoupit a odstranění všech brzd na emoční i fyzické úrovni, je vhodné najít takový stravovací režim, který bude odpovídat tvé vlastní individualitě. Organismus jako celek je v neustálém pohybu a pod vlivem permanentních změn, žádný stravovací režim jednou nastavený proto nemůže být definitivním řešením. Nejrozumnějším řešením je práce s výživovým odborníkem.

Napadají Tě v kontextu výše uvedených informací otázky typu:

  • Je má strava skutečně vyvážená a protizánětlivá - jsem dostatečně chráněna proti nemocem?

  • Stravuju se dobře? Nebo je nutné, abych provedla změnu stravovacích návyků, která mi může prospět?

  • Chybí mi nějaké mastné kyseliny nezbytné pro správné fungování buněk?

  • Jaký mám poměr mezi Omega-6 a Omega-3 MK?

Na tyto a mnoho dalších otázek Ti ráda odpovím ( kontaktuj mne zde) a dále Ti pro Tvou lepší orientaci doporučím certifikovaný test na rozbor krevního profilu mastných kyselin, který by měl být (dle mého skromného názoru) součástí každé lékařské prohlídky*. Člověk by tak dokázal předcházet mnohým problémům a ošetřující lékař by mohl okamžitě doporučit účinnou prevenci.

*Pozn. I když zájem veřejnosti o rozbor mastných kyselin v ČR roste, Státní zdravotní ústav (SZÚ) takový rozbor, ani interpretaci výsledků pro individuální zájemce a pacienty, z technických důvodů NENABÍZÍ. Rozbory provádí experimentálně v rámci výzkumu veřejného zdraví na předem určených skupinách osob. Jednotlivec si může takový rozbor objednat pouze u komerčních laboratoří.

Když víš, jak jsi na tom s rovnováhou esenciálních kyselin Omega-6 a Omega-3 

V případě rovnováhy - tj. správný poměr esenciálních MK 3:1 (a nižší), všechny buňky ve tvém těle - resp. jejich buněčné membrány (obal který chrání buňku) fungují správně jak mají. Tzn. že propouštějí všechny důležité živiny dovnitř a vylučují ven všechny škodliviny. V případě nerovnováhy, tedy když ti test odhalí poměr MK vyšší než 3:1 dochází k tomu, že membrána buňky nepropouští ven ani dovnitř co má. Z dlouhodobého hlediska je pak výsledkem onen zánět, který může být spouštěčem různých onemocnění.

Bylo to popsáno už před 10 lety a upřímně, můj zdravotní stav se rapidně zlepšil až po suplementaci kvalitních Omega-3 (EPA a DHA). Vy už také určitě víte, že byste měli užívat Omega-3 doplňky stravy, ale možná nevíte které.

Co užívám já a co mi pomáhá každý den žít kvalitní a plnohodnotný život bez omezení?

K problematice Omega-3 mastných kyselin ti mohu poskytnout opravdu spoustu detailních informací, na požádání ti dokonce dám/ pošlu i "Srovnání Omega-3 výrobků", které jsem dala dohromady a které je jakýmsi průřezem většiny přípravků na trhu.

Sama si vždy vybírám a dopřávám jen to nejlepší! Osobní a skvělé zkušenosti mám se společností Zinzino a s produkty Dr. Nona, které užívám |včetně mých dětí|. Aby bylo jasno, můj jídelníček a životní styl nebyl nikdy špatný, ale něco mu stále chybělo. Nedělej stejné chyby a začni se o své tělo starat dřív než bude pozdě, doplň mu chybějící živiny (tj. jen to, co nezvládneš stravou).

Zajímá tě, zda se opravdu stravuješ dobře a jestli je doplňování důležitých látek nastaveno v souladu s tvými individuálními potřebami? A jak třeba i tvá současná strava |životní styl, výživový směr| ovlivňuje tvůj organismus? Chceš na sobě začít makat? Pokud máš zájem o více informací, neváhej mne kontaktovat.

CHCEŠ MĚ KONTAKTOVAT?