ANÉMIE | CHUDOKREVNOST | PSYCHOSOMATIKA | PŘÍJEM ŽELEZA
ANÉMIE NASTUPUJE POZVOLNA, VYČERPÁVÁ TĚ A BUDE STRÁDAT CELÉ TĚLO
Vypadávají vlasy, projevují se příznaky nápadné bledosti a snížená výkonnost, objevuje se spavost, mdloby, dušnost, zvýšená srdeční frekvence, bledost kůže a sliznic, tmavé kruhy pod očima, zimomřivost, může dojít k bolestem za hrudní kostí, u starších osob se projevuje zmatenost aj..
Zjednodušeně: "Při chudokrevnosti nedostává tělo dostatek kyslíku a výsledkem je únava a slabost."
Nikdo nepatří do starého železa. Doporučuji navštívit lékaře a podstoupit detailní vyšetření. Doporučuji podívat se na zoubek psychosomatice a pověnovat se vyváženému jídelníčku včetně cílené suplementace.
Krvetvorba souvisí s funkcí sleziny a jater. Je tedy vhodné aktivně podpořit tyto orgány.
Žádej o pečlivé provedení laboratorních a zobrazovacích vyšetření. Vyloučení jiných onemocnění. Nenech se odradit a odbýt. Ptej se, uč se, studuj. Pokud získáš nějakou nálepku (diagnózu), nespokoj se s ní, pátrej dál a urči její možnou příčinu. Poté se zaměř na její odstranění. Díky diagnóze se člověk přehoupne do nádherného období. Práce sám na sobě. Pokud se nechceš ztotožnit se svou "nálepkou", má význam začít plánovat nový systém stravování.
ŽELEZO | MÁLO I MOC ŠKODÍ
Nadbytek železa působí jako oxidant a vytváří v těle volné radikály.
Regulace ŽELEZA v lidském organismu je velmi složitý proces. Vzhledem k tomu, že železo není jen životně důležitým prvkem, ale může být i smrtelně nebezpečnou přítěží. Nemělo by vás tedy překvapovat, že proti němu máme i obranné mechanismy.
Všichni víme, že pro železo (stejně jako pro všechny dobré věci pod sluncem), platí pravidlo "všeho s mírou". Jakmile se rozhodneš nastoupit do boje s anémií. Nezapomínej na své zdraví a rovnováhu, která musí ve tvém těle vždy panovat.
Doporučená denní dávka železa je:
- pro ženy: 18 mg/den,
- pro muže: 8 mg/den.
DDD železa pro anemické pacienty, vegetariány, vegany, člověka trpícího nějakou intolerancí je mírně vyšší než u smíšeně se stravující populace. V průměru se udává o 20%. Důvodem je absence železa ve stravě. Množství vstřebávaného železa závisí na zásobě železa v organismu. Čím méně tělo železa má tím je jeho vstřebávání lepší. Železo se v organismu ukládá a tvoří se jeho zásoby.
Suplementace železa je velmi kontroverzní téma
Lékař velmi často na projev únavy, nebo na zdánlivém a nepodloženém projevu chudokrevnosti doporučí pacientovi chemické doplňky stravy. ŽELEZO: Buď s tímto prvkem opatrný/á. Lékař tě nemusí vždy varovat, že suplementace železa člověku může způsobit nenávratné škody. ANÉMII, prosím, řeš vždy jako samostatný problém. Nesouvisí jen s deficitem železa. To už je většinou pouze vyústění projevů jiných potíží (např. na úrovni nerovnováhy ve stravování, jiného onemocnění a dalších psychosomatických souvislostí).
ŽELEZO JE MINERÁL, KTERÝ SI TĚLO NEUMÍ SAMO VYTVOŘIT
Příjem potravou je naprosto nezbytný. Pokud nemáš problém s přísunem železa ve svém pestrém, zdravém a vyváženém jídelníčku. Tedy tankuješ SUPER PALIVO. Může tvůj problém pramenit ze špatné imunity a zhoršeného vstřebávání tohoto prvku (železa). Železo se vstřebává v tenkém střevě a je to asi jen 10 - 15% zbytek se z těla vyloučí. Tenké střevo je primárně určeno pro trávení a vstřebávání živin. Střevo oslabené špatně funguje, jde doslova o přežití a takzvanou SOUTĚŽ O ŽIVINY.
Dbej na pestrou organickou stravu a optimální funkci střeva, to je nejlepší cesta ke zdravé hladině železa.
V poslední době se doporučuje dávat přednost rostlinným zdrojům železa, protože živočišné "HEMOVÉ ŽELEZO" a jeho nadměrný příjem je spojen se zvýšenou tvorbou volných radikálů a zvýšeným rizikem onemocnění, které volné radikály podporují (cukrovka, revmatoidní artritida, ateroskleróza, rakovina apod.). Při úpravě stravování se zaměř primárně na navyšování příjmu antioxidantů z pozice principu jejich synergického působení (velmi důležitý faktor)! Často se setkávám s tvrzeními, že pestrá a rozmanitá strava je schopna dodat dostatek všech důležitých živin. Na druhé straně existuje také velké množství studií a podložených informací, které poukazují na deficit minerálů, vitamínů ve stravě až do té míry, že vznikají specifické choroby z jejich nedostatku. U selenu a jódu = dysfunkce štítné žlázy. U hořčíku = tetanie. U chrómu = porucha metabolismu inzulínu. U železa = anémie.
Jak vypadá tvůj jídelníček? VÝŽIVA = povinný předmět, který by se měl vyučovat na všech školách. Bohužel tento obor zdaleka neovládá kdejaký odborník natož obyčejný člověk. Problematika živin (makro i mikro prvků) je skutečná alchymie. Bohužel člověk se o toto téma začne zajímat až ve chvíli, kdy se objeví problém (nejčastěji zdravotní) to už bývá pozdě. Pokud nedoplňujeme určitý vitamín nebo stopový prvek v dostatečném množství, dochází k rozvoji onemocnění. V takovém okamžiku jdeme k lékaři a místo doporučení na změnu jídelníčku a doplnění chybějících prvků, dostáváme chemické tabletky na bolest, cukrovku, žlučník, srdce a točíme se v začarovaném kruhu.
V sázce jsou B12, céčko, déčko, kyselina listová, omega-3 nenasycené mastné kyseliny atd.. V případě anémie tedy nestačí pouze doplňovat samotné železo!
S železem nezapomínej na důležité CÉČKO a MG. Železo je základní složka hemoglobinu a vitamín C jej pomáhá lépe vstřebávat.
Říkají ti něco orgánové hodiny? Tak je v tuto chvíli jasné, že suplementaci ŽELEZA doporučuji nejčastěji RÁNO (aktivita tenkého střeva).
Železo "NEbrat" v kombinaci s mléčnými produkty. Zhoršují jeho vstřebávání.
PODPOŘ SVŮJ MIKROBIOM
Ve střevě dochází k různým změnám až například k poškození povrchu střevních buněk, kde jsou běžně uchyceny enzymy pro trávení. Následkem může být i HIT (má oblíbená histaminová intolerance). Každý správně fungující organismus potřebuje ZDRAVÁ STŘEVA, PODPOŘ JE.
Já sama nejsem schopna (každý den) sníst tolik ovoce a zeleniny, ryb, abych doplnila všechny potřebné a nepostradatelné esenciální kyseliny, minerály, vitamíny, vápník, železo, selen, mangan, zinek, B12 atd..
A jak vypadá ten tvůj každodenní jídelníček? Není to vždy jen o jídle..
CHUDOkrevnost
A teď trochu z jiného soudku. "KREV" je výživou těla. Stejně tak jako PENÍZE! Řeš psychosomatiku. Vyřeš i tuto blokaci, stravuj se vědomě a postupně odpadne i následný problém s krví.
PROBLÉMY S KRVÍ zrcadlí vztah k penězům..
..strach o peníze, málo peněz, moc peněz, ztráta peněz atd., řešení nelehkých životních situací..
Nejběžnější příčinou vzniku chudokrevnosti je nedostatek železa
- nevyvážená strava (příjem stravy nedostatečné na železo),
- nějaká dietní chyba,
- HIT, potravinová alergie,
- celiakie, Crohnova choroba, poruchy trávení, SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva), propustnost střeva,
- krvácení,
- infekce,
- možná přítomnost bakterií,
- nádorové onemocnění,
- nedostatek kyseliny listové,
- deficit vitamín B12,
- vitamín C,
- autoimunitní reakce,
- působení toxických látek,
- zatížení organismu očkovací látkou,
- s antibiotická léčba,
- genový defekt, aj.
Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku:
- železa,
- B12,
- kyseliny listové
je vhodnou kombinací užívání potravin s vysokým obsahem železa a dalších chybějících prvků. U potravních doplňků kladu velký důraz na opatrnost. Běžně dostupné chemické přípravky bývají u citlivého člověka velmi špatně snášeny a napáchají více škody než užitku (osobní zkušenost). Vždy je lepší se poohlédnout po přírodních zdrojích, jíst přirozené, čerstvé, BIO potraviny apod. Doporučuji si problematiku skutečně prostudovat než si koupit ten nejlevnější, nevhodný vitamín z lékárny.
ŽELEZO získáš nejlépe z přírodních zdrojů a to:
- Z MELASY (v jedné polévkové lžíci se ukrývá 3,2 mg železa). Z melasy navíc jako bonus čerpáte vápník, hořčík, zinek (podpora imunity), měď (protizánětlivý účinek, podílí se na výstavbě kostí), mangan, draslík, selen, vitamín B6.
- Další zdroje železa jsou sušené meruňky, mák, zelená listová zelenina, kvašené zelí,
- obiloviny (quinoa - 100 g obsahuje 4,6 mg),
- luštěniny (sója, červená fazole, hrášek, červená čočka, tofu, tempeh),
- červená řepa, brokolice, špenát,
- sezamová semínka.
- Z bylin a koření je to kardamom, skořice, třezalka, kopřiva, pampeliška, řebříček, tymián, atd..